zondag 22 maart 2015

1975, Tjerk Hiddes, brandweermannen op post.



Vliegrol op post. Henk Wiggers en ik met brandweer laarzen. In die tijd waren wij aangewezen om in geval van voorzorgslanding een brandweerpak aan te trekken en buiten op het vliegdek voor de dichte hangaardeur op post te gaan staan voor de alnding om als eersten de bemanning uit de eventueel gecrashte brandende heli te halen.
Het kwam blijkbaar toen niet bij de leiding op dat er bij een crash voor ons ook niet veel kans op overleving zou zijn.

Henk Wiggers trok zich van niemand iets aan. Op een gegeven moment kwam de commandant op het vliegdek, riep Henk hem toe "hé ouwe heb je je zwemvest ingeslikt?" 
Een andere dag waren we na het nachtvliegen nog even naar het korporaalsverblijf gegaan voor een afzakkertje. Na een paar alcoholische versnaperingen verlieten we het verblijf voorin om onze hut op te zoeken. Bij het passeren van de longroom zei Henk "we nemen er hier nog een" en hij stapte de longroom binnen waar op dat moment de vlieger en de VDO verbleven die het duidelijk niet met elkaar eens waren. Henk zei goedenavond en bestelde een drankje. De officieren waren perplex en wisten niets anders te doen dan ons iets in te schenken. Ze vonden wel dat we na het drankje ons bedje moesten opzoeken en vroegen Henk om de drankjes te betalen waarop Henk zei "schrijf het maar op mijn naam" waarna we de longroom verlieten.
Op de een of andere manier kon Henk zich alles veroorloven, alles werd geaccepteerd, het verbaasde me dan ook dat ik hem later tegen kwam als LTZ1 want dat heeft hij niet bereikt door zijn militaire aard en eigenschappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten